Ramazana dair Risale 1. bölüm - ÇOCUKLARA RİSALE


Ramazana dair Risale - 1

YİRMİDOKUZUNCU MEKTUP – 2. Kısım

Bismillahirrahmanirrahim

Ramazan ayı ve oruç tutmanın insanlar için pek çok faydaları vardır. Bu faydalardan  9 tanesini öğreneceğiz.

 “Ramazan ayı ki onda insanlara doğru yolu gösteren, hak ile batılı birbirinden ayıran Kuran indirildi” (Bakara suresi 185. ayet)


Ramazan ayında oruç tutmak İslam dininin 5 şartından bir tanesidir. Ayrıca ramazan ayı geldiğinde müslümanların oruç tuttuğunu bütün dünyada müslüman olmayan ülkelerdeki insanlar da bilirler.

İşte Ramazan ayında oruç tutmanın faydalarından bazıları: Mesela

  • Allah’ın tüm herşeyin Rabbi olduğunu, yani yarattıklarını koruyup gözettiğini, besleyip büyüttüğünü, ihtiyaçlarını giderip onları terbiye ettiğini gösterir.
  • Herkesin ilahı olan Rabbimizin verdiği nimetlere şükredip teşekkür edebilmeye de faydası vardır.
  • İnsanlar yalnız değillerdir ve toplum içerisinde bir arada yaşarlar. Böyle birlikte yaşamaya toplumsal hayat denir. Toplumsal hayat açısından da faydası vardır.
  • İnsanın sadece kendisine olan faydası vardır.
  • İnsanın içindeki kötü huylu çocuğun terbiye edilmesi ve uslandırılmasına faydası vardır.
     

Birinci nükte (ince mânâ): Herkesin Rabbinin Allah olduğunu göstermesi açısından bir faydası

Rabbimiz büyün yeryüzünde çeşit çeşit, renk renk, desen desen, boy boy, tad tad o kadar çok sebze ve meyveler yaratmıştır ki sanki kulları için yiyecekleri yeryüzü sofrasına dizmiş gibidir. Bu da Rabbimizin biz kullarına karşı ne kadar şefkatli, ne kadar merhametli, ne kadar iyi, ne kadar cömert olduğunu ve bizleri ne kadar çok sevdiğini gösterir.

Fakat insanlar gaflet perdesi altında, yani her gün ve hiç aksamadan, sürekli bir şekilde, bu nimetler sebze ve meyveler yaratıldığı için sanki bu çok normal birşeymiş gibi zanneder ve bunları kendisine Rabbinin verdiğini unutur. Ayrıca tatlı bir üzüm salkımı aldığı zaman o üzüm salkımını sanki o kuru üzüm çubuğu ona veriyor zanneder. Oysaki kupkuru bir dal parçasının öylesi tatlı ve lezzetli üzüm salkımını yaratıp vermesi imkansızdır. Mesela inekler ot yiyip su içerler ve sonra insanlara özellikle de çocuklara çok ama çok faydalı ve çok lezzetli olan süt verirler. Aklı bile olmayan bir ineğin ot yiyip su içerek sanki mide fabrikasında böyle faydalı bir sütü üretmesi imkansızdır. Aklı olan kimse buna inanmaz. İşte bütün bunları kulları için yaratan ve onlara ikram eden Rabbimizdir ve bunları bazen üzüm dalı gibi bazen ineğin vücudu gibi bazı perdeler arkasında yaratmaktadır. İşte insanlar kimi zaman bu nimetlerin gerçek sahibinin kim olduğunu ve onları kimin ikram ettiğini tam göremez ve unutur.

Ramazan geldiğinde ise mümin kullar hep birlikte sanki Sultan’larının yemek ziyafetine misafir olarak davet edilmiş gibi akşam ezanı saati yaklaşınca o yemeklerden yiyebilmek için “buyrunuz, artık yiyebilirsiniz, afiyet olsun!” diye o ziyafeti veren Sultanın emrini ve iznini bekliyormuş gibi olurlar. İşte böylece bütün kullarına karşı o kadar çok ve geniş şefkati ve merhameti olan Rablerine karşı onlar da hep birlikte, bütün dünya üzerinde, farklı farklı ülkelerde de olsa topluca kulluklarını göstermiş olurlar.

Evet Allah insanlara doğru ve yanlışı birbirinden ayırabileceği akıl gibi bir cevher vermiştir. Fakat hayvanlarda ise böyle bir akıl bulunmaz. O sebeple hayvanlardan böyle iftar saatini bekleyip oruç tutması beklenmez. Ancak akıl verilmiş olan insanlar eğer ramazanda Rablerine karşı bu kulluğu yerine getirmezlerse o zaman sanki akıl verilmemiş olan hayvanlara benzemiş olurlar öyle değil mi?

İkinci nükte: Ramazan orucunun Rabbimizin nimetlerine şükretme açısından bir faydası

Birinci Söz'de denildiği gibi, bir padişahın mutfağından bir garsonun getirdiği yemekler bir fiyat, ücret ister. Garsona bahşiş verildiği halde, çok kıymetli olan o nimetleri kıymetsiz zannedip onu göndereni tanımamak ne kadar da büyük bir düşüncesizlik hatta ahmaklıktır: Aynı bunun gibi, Cenâb-ı Hak sayısız ve çeşit çeşit nimetlerini insanlar için yeryüzünde yayıp ikram etmiş. Ona karşılık, o nimetlerin fiyatı olarak, şükür istiyor. O nimetlerin görünüşteki sebebi, markette bize satan kimseler aslında bir garson hükmündedir. O garson hükmündeki marketçiye bir fiyat, ücret veriyoruz, onlara minnetdar oluyoruz; hattâ öyle çok da hak etmedikleri kadar teşekkür ediyoruz. Halbuki bu nimetlerin hakiki sahibi ve bizlere veren Zat, o kimselerden hadsiz derecede fazlasıyla o nimetler vasıtasıyla şükre lâyıktır.

İşte ona teşekkür etmek;

  • o nimetleri doğrudan doğruya ondan bilmek,
  • o nimetlerin kıymetini takdir etmek ve
  • o nimetlere kendi ihtiyacını hissetmekle olur.

İşte Ramazan-ı Şerif'teki oruç, insanlar için hakikî bir şükrün anahtarıdır. Gerçekten teşekkür edebilmeyi sağlar.  Çünkü normal zamanlarda mecbur kalmayan insanların çoğu, hakikî açlık hissetmedikleri zaman, çok nimetlerin kıymetini anlayamıyor. Kuru bir parça ekmeğin kıymetini ve nimet derecesini tok olan adamlar, hele bir de zenginse hiç anlayamıyorlar.Halbuki iftar vaktinde o kuru ekmeğin ne kadar kıymetli ve lezzetli olduğunu insan, tad alma duyusu sayesinde yani dili ile anlar. Padişahlardan, krallardan tâ en fakir kimseye kadar herkes, Ramazan-ı Şerifte o nimetlerin kıymetlerini anlamakla içlerinde bir teşekkür hissi oluşur ve böylece manevi şükür etmiş olurlar.

Hem gündüz vaktinde yemek yemenin yasak olması yönüyle "O nimetlerin sahibi ben değilim. Ben bunları yemekte hür değilim; demek başkasının malıdır ve nimetidir, hediyesidir. Onun emrini bekliyorum." diye nimetin nimet olduğunu bilir; manen şükreder. İşte bu sayede oruç, insanın hakiki yani gerçek vazifesi olan şükretmek için bir anahtar gibi olur. Yani hem çocukların hem yetişkinlerin hem ihtiyarların bütün insanların hakiki vazifesi ve dünya hayatındaki görevi şükretmek ve Rabbine teşekkür etmektir.

Oruç sayesinde, aç kaldıklarında insanlar önce nimetin kıymetini hissederler, nimetin gerçek sahibini hatırlarlar ve böylece gerçekten şükredebilir yani içtenlikle Rabblerine teşekkür edebilirler.

21-06-2015

Reacties

  1. Cok guzel hazırlanmış hepsi emeğinize saglik bugünde çocuklara 1tanesi ders yapacağım devamı gelecekmi?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Elinize sağlık gayet güzel bir çalışma olmuş. Rabbim devamını getirsin inşallah

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Birinci Söz - ÇOCUKLARA RİSALE

Dördüncü Söz - ÇOCUKLARA RİSALE

Yirmibirinci Söz 1. bölüm - ÇOCUKLARA RİSALE