Üçüncü Lem'a - ÇOCUKLARA RİSALE



Bismillahirrahmanirrahim,
Güzel çocuklar yine güzel şeyler dinleyip öğrenmek için güzel güzel oturmuşlar. Güzel çocuklar kendilerindeki bu güzelliğin nereden geldiğini çok iyi bilirler. Siz de bilirsiniz elbette ama bazen insan unutabilir tabiki. Dünyadaki bütün çocuklar güzeldir. Bütün anne babalar çocuklarını “güzel oğlum”, “güzel kızım”, “Allah’ın güzel kulu” diye severler. Çocuklara “sen neden bu kadar güzelsin?” diye sorsalar onlar da hemen şöyle cevap verirler: “Çünkü Allah beni böyle güzel yaratmış!”
Evet herşeyi ve her güzelliği  yaratan Allah en güzel olandır. Bütün güzellikleri yaratan ve onlara güzellikler veren güzeller güzeli olan Allah’tır. Tesbihat yaparken söylediğimiz “Ya Cemil ya Allah” demek “en güzel olan Allah’ım” demektir.
Evet güzel Allah’ımız bütün insanlara akıl vermiştir çocuklar. İnsanlar Allah’ın verdiği bu akıl sayesinde düşünürler ve güzel olanla güzel olmayanı, doğru ile yanlışı birbirinden ayırabilirler. Yani güzel ve doğru olanı seçebilirler.
Allah insanlara görmesi için göz vermiş, duyması için kulak vermiş, tatması için dil vermiş, tutması için el vermiş, yürümesi için ayak vermiş. Peki söyleyin bakalım çocuklar Allah insanlara sevmek için ne vermiştir? Yani insanlar annesini, babasını, çocuklarını çok severler ama peki ne ile severler? Evet tabiki Allah insanlara güzel ve iyi olan şeyleri sevmeleri için “kalp” vermiştir. Anne-babalar çocuklarını kalpleriyle severler. Çocuklar da anne babalarını kalpleriyle severler. Bütün insanlarda kalp vardır ve herkes güzel şeyleri kalbiyle sever.
Allah bizlere bu kalbi vermiş ve kalplerimize sonsuz, hiç bitmeyecek kadar çok sevecek güç vermiştir. Evet gerçekten herkes kalbiyle sınırsız ve sonsuz sevebilir. Allah, sonsuz güzel olduğu için ve sonsuz derecede iyi olduğu için, O’nu sonsuz derecede çok sevmek gerekir.  Eğer kalplerimiz az sevseydi o zaman Rabbimizi  az sevebilirdik. Rabbimiz bizi çok sevdiği için, kendisini sonsuz sevebilmemiz için kalplerimize bu özelliği vermiştir. Biz de bu sayede Allah’ı sonsuz sevebiliriz, zaten sonsuz sevmemiz gerekir.
Ama bazı çocuklar ve bazı insanlar bazen hata yapabilirler. Yani kalplerini yanlış şeyleri sevmek için kullanabilirler. Mesela bazen en çok oynamayı severse, en  çok annesini severse, babasını severse, dedesini severse, büyükannesini severse, ya da bir erkek çocuğu, ya da bir kız çocuğu severse o zaman yanlış yapar. En çok sevilmesi gereken Allah’tır. Kalp önce ve en çok Allah’ı sevmek için yaratılmıştır.
Bizler bu sebeple, bizleri hiç yokken yaratan, bizleri dünyaya gönderen, bizlere annemizi babamızı veren, bizleri besleyip büyüten, sürekli ve her an koruyup gözeten, bizleri inşaallah cennete gönderip sonsuza kadar orada mutlu yaşatacak olan Allah’ı en çok severiz.  Daha sonra da Allah’ı bize öğreten ve cennete giden yolu bize gösteren kişiyi,  yani peygamberimiz Hz. Muhammed’i (sallallahü aleyhi ve sellem/Allah’ım ona salat ve selam olsun)severiz. Daha sonra bizlere Allah tarafından verildiği, yaratıldığı, bizleri korumakla görevlendirildiği için anne babamızı severiz. Yani herkesi ve herşeyi Allah yarattığı için severiz. Bizi Allah’a yaklaştıran ve Allah’ı seven kişileri çok severiz.
Allah’ı tanımayan ve sevmeyen kişiler için de üzülürüz. Onlar da Allah’ı tanısınlar, cenneti bilsinler, kalplerini güzel kullansınlar diye onlara anlatmaya, öğretmeye çalışırız ve onlar için dua ederiz.
Allah ne yaratmışsa güzel yaratmıştır, bazen bu güzel olan şeyleri hemen anlarız. Ama bazen de bunlar bize çirkin gibi gözükür fakat biraz sabrettiğimiz zaman, bir süre geçtikten sonra onların da sonucunun güzel olduğunu görürüz.  Allah ne yaratmışsa güzel yaratmıştır ve biz Allah’ı çok sevdiğimiz için O’nun yarattığı herkesi ve herşeyi de severiz.
Allah’ı sonsuz seven çocukları ve insanları da Allah çok sever ve onları sonsuz mutluluk içinde yaşasınlar diye sonsuz cennetine koyar.
06.01.2013

Reacties

Populaire posts van deze blog

Birinci Söz - ÇOCUKLARA RİSALE

Dördüncü Söz - ÇOCUKLARA RİSALE

Yirmibirinci Söz 1. bölüm - ÇOCUKLARA RİSALE